Üzem és iroda

2142 Nagytarcsa, Ipari Park, Asbóth Oszkár utca 6, 11-es csarnok

Ponthegesztés, AWI és CO hegesztés, csaphegesztés, kötőelem besajtolás és hegesztés

A modern gyártás kulcsfontosságú hegesztési és kötési módszerei

A gyártás és a mérnöki tervezés során az alkatrészek és szerkezetek erős és tartós összekapcsolása kulcsfontosságú. Az alábbi kötési technológiák minden tekintetben nélkülözhetetlenek a modern gyártásban. Cégünk, a Big-Box Kft. élen jár a modern kötési megoldások területén.

Ponthegesztés

A ponthegesztés (ellenálláshegesztés) a nyomáshegesztési eljárások egyik technológiája.

Az összehegesztendő lemezalkatrészeket két elektróda közé helyezzük. Az anyagok közötti átmeneti ponton az elektromos áram hatására az anyagok olvadásponthoz közeli hőmérsékletet érnek el. Az oldhatatlan hegesztési kötés az elektródák által gyakorolt nyomás hatására valósul meg. A kötés hegesztésenként egy pontra összpontosul. 
 A hegesztés minőségét az áramerősség, a nyomóerő és a hegesztési idő határozza meg, a különböző anyagminőségek és anyagvastagságok függvényében.

AWI és CO hegesztési eljárások

Az AWI és CO hegesztés olyan ívhegesztési módszerek, amelyekben az elektromos ívet gáz védi a levegőtől. Az AWI esetében argont, míg a CO hegesztésnél a szén-dioxidot használjuk. Ezek a módszerek különösen fontosak az acél, rozsdamentes acél és alumínium hegesztésében.

Csaphegesztés (csúcsgyújtásos technológia)

Ennél a csaphegesztési eljárásnál egy kondenzátor kisülése szolgáltatja az energiát. A hegesztőcsap a nagyon magas pillanatnyi áramerősség hatására megolvad, ezáltal létrehozva a kötést. A technológia legnagyobb előnye, hogy a hegesztésnek semmi nyoma nem látható a lemezfelületen, ezért különösen javasolt pl. díszelőlapok, dekoratív felületek esetén.

Kötőelem-besajtolás és hegesztés

A PEM kötőelemek (csapok, anyák, belső menetes távtartók, stb.) a lemezalkatrészekbe préselése hidegfolyást idéz elő, mely során megfolyik a hordozó anyag. Ez a folyamat egy rendkívül erős kötést eredményez mind csavaró, mind pedig húzóirányú terhelésekkel szemben.

A technológia előnyei:

  • A kialakult kötés felveszi a versenyt a hegesztett kötésekkel
  • Nincs hőhatás, nincs elszíneződés

 

Ezek a hegesztési és kötési módszerek alapvető szerepet játszanak a modern gyártásban és a mérnöki tervezésben. Az alkalmazásuk lehetővé teszi az erős, tartós és megbízható kötéseket, amelyek nélkülözhetetlenek a termékek minőségének és biztonságának fenntartásához.

Üzem és iroda

2142 Nagytarcsa, Ipari Park, Asbóth Oszkár utca 6, 11-es csarnok

Központi emailcím

info@big-box.hu

Telefonszám

06 30 378 5383